Vi erbjuder smarta produkter och klädvårdstips för en hållbar framtid för dina kläder.

Välkommen till Care for Clothes – din guide till att ta hand om dina kläder och inspireras till hållbarhet! Genom att avsätta lite tid för klädvård kan du faktiskt göra skillnad. Det är klokt, roligt, och hållbart. Den mest hållbara textilen är den som tas om hand på rätt sätt, lagas vid behov, och används länge. Visste du att genom att fördubbla livslängden för ett plagg minskar du dess klimatpåverkan med ca 50%? Låt oss dela med oss av våra tips och råd för hållbar textilvård.

Innehåll som kan döljas

Snabb Fläckborttagning

Eftersom varje tvätt sliter på kläder och textilier så är det mycket viktigt att inte tvätta i onödan. Vi på Care for Clothes har tagit fram smarta, skonsamma produkter som tar bort fläckar på textilier snabbt och enkelt utan tvätt eller vatten. Du kan använda Fläck och Vinbort på kläder, möbler, mattor, i bilen, båten eller husvagnen, ja på alla typer av textilier även på känsliga material som siden, ull och kashmir.

Det är alltid viktigt att försöka ta bort fläckar direkt. Har du tvättat ett plagg och det finns fläckar kvar efter tvätt kan de fläckarna vara svåra att få bort. Det är viktigt att ta bort och behandla fläckar innan du tvättar dina kläder och textilier.

FLÄCKBORT för fläckar av fett, smink och mat
GÖR SÅ HÄR:
1. Ta försiktigt bort överflöd på fläcken
2. Skaka flaskan
3. Spraya i en cirkel från ytterkanten på fläcken in mot mitten
4. Låt verka och torka tills ett vitt pulver bildats
5. Borsta bort pulvret och fläcken är borta
6. Gamla svåra fläckar kan behöva upprepade behandlingar

Kan även användas som förbehandling av särskilt svåra fläckar före tvätt. På känsliga material bör ett test på ett dolt ställe göras.
 
VINBORT för fläckar av bär, vin, te och kaffe
GÖR SÅ HÄR: 
Skaka flaskan väl. Spraya med ett jämnt tryck längs fläckens ytterkant och in mot mitten, låt sedan verka tills den torkat. Om antydan av fläcken kvarstår, upprepa behandlingen tills fläcken är borta.

FLÄCKSERVETT – på språng
Vår fläckservett fungerar på alla typer av fläckar och är en riktig räddare i nöden som du alltid kan ha till hands, praktiskt och enkelt.Ull & Kashmir

Ull och kashmir är känsliga material som kräver särskild omsorg för att de ska bevara sin form och färg.

Det är viktigt att ta bort fläckar på ullplagg och aldrig lägga in använda plagg i garderoben detta för att undvika angrepp av mal. Använd vår Fläckbortspray som tar bort fläckar direkt utan att du behöver tvätta, snabbt och effektivt.

För att ha koll på att du inte får mal så är ett tips att sätta upp malfällor, då ser du direkt om du har mal. Lägg också malskydd i garderob och lådor för det är verkligen inte kul att få angrepp av mal.

 •  Du kan tvätta dina ullplagg både i maskin eller handtvätt, finns det ett ullprogram på din tvättmaskin så använd det annars tvätta för hand. Tvätta dina plagg med Care for Clothes WOOL & SILK SHAMPOO + CONDITIONER, två unika produkter som jobbar ihop, de motverkar filtning, krympning och färgblödning.
 •  Tvätta dina plagg i ull och kashmir försiktigt utan att vrida eller skrubba, pressa försiktigt ut överblivet vatten.
 •  Care for Clothes CONDITIONER har du i det sista sköljvattnet OBS! ska inte sköljas ur.
 •  Lägg ditt ullplagg på en handduk och rulla ihop det försiktigt för att ta bort överflödigt vatten, låt sedan plantorka. Du kan tumla dina plagg i ull och kashmir försiktigt men ta ut det ur tumlaren när det fortfarande är fuktigt och häng det sen på en uppblåsbar galge.
 •  Behöver du styrka dina ullplagg, använd en låg värmeinställning och lägg en fuktig trasa eller bomullstyg mellan styrkjärnet och plagget för att undvika direktkontakt.
 •  Lagra dina ull och kashmirplagg vikta för de förlorar lätt formen om de hänger. Placera ut genom att följa dessa riktlinjer kan du förlänga livslängden på dina ull- och kashmirplagg och bevara deras mjukhet och kvalitet. Vård och uppmärksamhet är nyckeln när det gäller dessa material.

 

Siden

Siden är ett naturligt lyxigt material med en smidig textur.
Det är glänsande, känns svalt på huden och har en unik förmåga att reglera temperatur. Silke produceras av silkeslarver.

När du tvättar är det viktigt att använda ett fintvättmedel.

Använd Care for Clothes specialtvättmedel och finishingmedel Wool & silk shampoo & conditioner, det är två unika produkter som jobbar ihop för att bevara och bygga upp textiliens naturliga fibrer.

Tvätta för hand eller på specialprogram i tvättmaskin. Tvätta inte i onödan utan vädra dina sidenplagg och använd vår unika fläckborttagning, Fläckbort som tar bort fläckar direkt utan tvätt. Prova först på ett dolt ställe. 

Linne

 • Material: Linne är naturligt och kännetecknas av sin lätta och luftiga känsla.

 • Egenskaper: Linne har utmärkt andningsförmåga och svalkande egenskaper. Linne blir lätt skrynkligt vilket ger linnekläder det en avslappnad look.

 • Fibrer: tillverkat av linväxten.

 • Tvätt: Tvätta i kallt eller varmt vatten, hängtorka eller använd låg värme i torktumlaren.

Konstfiber

 • Material: Konstfiber är ett syntetiskt material, lätt och med hög slitstyrka. För att vår modekonsumtion ska bli mer hållbar behöver vi tänka om och vårda de plagg som redan är tillverkade så att de kan vara med länge, köpa second hand i stället för nytt. Det kanske inte är ditt första val att köpa ett plagg i konstfiber men när du är ute och botaniserar i second hand butiker så kanske det dyker upp plagg i konstfiber och då kan det vara bra att veta hur de ska tas om hand.

 • Egenskaper: Konstfiber är snabbtorkande och behåller färgen väl. Konstfiber är resistent mot rynkor  och krympning.

 • Tvätt: Tvätta i kallt eller varmt vatten. Undvik riktigt hög temperatur på vattnet det kan smälta fibrerna. Torktumla på låg värme.
 • Fläckborttagning: Får du en fläck på ett plagg i konstfiber så kan du använda Care for Clothes Fläckbort spray för att ta bort fläckar direkt och för att slippa onödig tvätt.

Bomull

 • Material: Bomull är ett mycket slittåligt material som är känt för sin mjukhet och komfort med en förmåga att svalka i varma klimat. Bomull är en textilfiber som kommer från växtriket.

 • Egenskaper: Det är slitstarkt absorbetande och lätt att färga. Bomull andas väl och passar perfekt för vardagskläder.

 • Fibrer: Bomull är tillverkat av fibrer från bomullsplantan.

 • Tvätt:

Tvätta rätt

Tvätta inte i onödan och när du tvättar så är det viktigt att inte överdosera tvättmedel. Det är också viktigt att använda specialtvättmedel när du tvättar ull, kashmir och siden. Tvättar du i maskin så tänk på att fylla upp maskinen och tvätta inte i för hög temperatur. Vårt specialtvättmedel wool & silk shampoo kan användas både till maskintvätt och när du tvättar för hand.


Tips:

 1. Läs tvättinstruktioner.
 2. Tvätta inte i onödan.
 3. Tvätta inte i för hög temperatur.
 4. Sortera tvätten efter färg och material, vittvätt, kulörtvätt, fintvätt.
 5. Överdosera inte tvättmedel, följ doseringsanvisningarna.
 6. Använd tvättpåse när du tvättar känsliga plagg den skyddar textilen.
 7. Dra igen blixtlås och stäng knappar.

Genom att följa våra tvätttips kan du öka livslängden på dina kläder och samtidigt spara energi. Att tvätta rätt är ett enkelt sätt att ta hand sina kläder och minska miljöpåverkan.

  Torka rätt

  Det är lika viktigt att torka sin tvätt rätt som att tvätta rätt. Följer du våra tips så förlänger du livslängden på dina textilier.

  • Läs tvättinstruktionerna i plagget.
  • Sortera tvätten, torka inte ljusa och mörka plagg tillsammans.
  • Använd tvättpåse för känsliga plagg som behöver extra skydd.
  • Regelbunden rengöring av din torktumlare säkerställer effektiv torkning. Ta bort damm och ludd från filter och ventilationskanaler.
  • Anpassa värmeinställningar på torktumaren efter typer av textilier du torkar.
  • Torktumla inte i onödan för att undvika onödigt slitage och energiåtgång.
  • Undvik att överexponera dina kläder i torktumlaren
  • Lufttorka i så hög utsträckning som möjligt.
  • Skaka kläderna innan du hänger upp dem så slipper du skrynklor.

   Vad ska jag undvika?

   Undvik slitage på dina kläder genom onödig tvätt, ett bra tips är att vädra dina kläder ofta.

   Använd en textilborste och borsta dina plagg så får du tillbaka lyster och liv i textilen, du får den där känslan du hade när plagget var nytt.

   Gnugga aldrig på en fläck för då tränger den bara djupare in i textilfibern.

    Tänk hållbart

    Kom ihåg att det bästa sättet att minska både klimat och miljöpåverkan från kläder och textilier är att se till att dina kläder och textilier kan vara med länge så att förlänga livslängden på plagg och textilier det är det vi ska fokusera på. Vi på Care for Clothes vill inspirera dig till att ta hand om dina kläder på rätt sätt. Ge dina plagg den omsorg de förtjänar och upplev känslan av nytt utan att behöva köpa nytt.

    Det hållbaraste plagget är det som vårdas och tas om hand om så att det kan vara med länge, gärna i generationer oavsett vilket material det är gjort av.

     Besök vår instagram eller gå direkt till våra produkter.